Newcomer!

Saturday, May 17, 2008



Tanggal 2 Mei 2008, muncullah seorang baby boy di dalam keluarga kami...Nor Afiq Haikal nama diberi.Anak sulung drp pasangan Wandy & Deknor.Dilahirkan di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) dgn berat 3.67kg.Semoga dgn kedatangan baby boy ni dapat memeriahkan suasana didalam keluarga kami dan sebagai penyambung generasi keluarga kami.Maka dgn ini bertambah lagi seorang cucu lelaki kepada emak kami yg dipanggil wan oleh cucunya..oraittttttttttt.............

ke parlimen...

Wednesday, May 14, 2008




utk pertama kalinya dlm sejarah..aku bukan setakat pergi malah memasuki dewan rakyat di parlimen utk mendengar sendiri perbahasan wakil2 rakyat yang dilantik baru2 ini dengan berkot dan bertali leher(1st time)..Rasa puas hati melihat dan mndegar sendiri perbahasan oleh wakil2 rakyat tersebut kerana selama ini hanya menonton di TV saja dan tgk surat khabar itu pun byk yang di potong dan yang disiarkan pun yang baik2 je... dah tgk sendiri baru tahu yang bukan kata pihak pembangkang je yang biadap(kata media)tapi wakil rakyat dari pihak kerajaan pun sama je 2x5 malah lebih..jadi aku fikir dalam dewan itu wakil rakyat yang dilantik bebas utk membicara tentang apa pun tajuk yang datangnya dari masalah rakyat..cuma media je kot yang genbar-gemburkan cerita tentang tiadanya disiplin ahli parlimen khasnya dari pembangkang kerana menggunakan bahasa kasar cwalhal suma kat dalam dewn tu macam tu(fikir sendiri)..tapi nk salahkan media pun tak boleh juga sebab ikut arahan(siapa yg suruh?)...jadi moral of the story..janganlah hanya melihat dan membaca sahaja benda yang hanya disediakan di depan mata tapi banyakkan cabang bacaan dan pergi sendiri tengok dan alami...baru tahu.

Peretak Waterfall

Tuesday, May 13, 2008




Kira2 dua bulan yg lalu,telah dirancang satu perkelahan air terjun oleh persatuan pemandi sungai tegar kawasan parlimen pantai dalam di perkampungan org asli peretak,kuala kubu bharu.Sebyk 4 buah kenderaan konvoi termasuk 2 buah van syarikat atau kira2 20 org telah mengikuti ekspedisi ini.Perjalanan dari Kuala Lumpur ini mengambil masa kira2 1 jam utk smpai ke destinasi.Pemandangan yg cantik semasa perjalanan itu membuatkan hati berasa sgt teruja melihat pemandangan indah ciptaan tuhan.Namun ketika tiba di destinasi,kami telah dihalang oleh seorang org asli yg mabuk tuak di kawasan perkampungan org asli itu.Kami terpaksa menghalau demi meneruskan perjalanan kami yg begitu seronok ini.Setibanya di lokasi,kami tanpa berlengah lagi terus terjun ke dalam sungai itu.......setelah hampir beberapa jam berendam,kami bersiap utk pulang ke Kuala Lumpur....Byk gmbar2 yg telah kami rakamkan untuk kenangan di masa hadapan..Akhir kata, sungai yg tenang jgn di sangka tiada buaya....

100 fakta Kelantan 100 bakal mengubah Malaysia

100 fakta Kelantan
100 bakal mengubah Malaysia

17 tahun bukan waktu yang pendek
17 tahun juga bukan waktu yang panjang
tetapi 17 tahun cukup untuk mencipta 100 fakta
bukti kewibawaan Islam agama memerintah
mentadbir dan membangun negara

17 tahun rekod mentadbir negeri tanpa rasuah, tuan-tuan
di zaman manusia sanggup apa sahaja utk hidup senang
menipu mencuri merasuah membunuh memurtad sekalipun
zaman materialisme hiburan gila-gila di kemuncak ini
di Kelantan kerajaannya bersih rasuah dan kroni
di Kelantan tiada judi utk mempersiakan ikhtiar manusia
di Kelantan tida nite club utk menghina wanita
di Kelantan kadar jenayah paling rendah
di Kelantan aktiviti ekonominya di Tangan Islam

100 fakta Kelantan
100 bakal mengubah Malaysia
kerja lima hari seminggu
cuti bersalin 60 hari
insuran kematian seluruh rakyat
3000 wanita berniaga semua santun menutup aurat
ekonomi kelantan riba tak diikhtiraf
biar kita rugi kata Tok Guru asalkan tidak dimarah Tuhan
mengumpul pahala untuk bahagia akhirat

Di Kelantan menterinya Tok Guru
Pagi-pagi jadi imam dan memberi tazkirah
tiap-tiap pagi sebelum ke Pejabat
18 tahun tinggal di rumah kampung shj
tak ada pagar tak ada pengawal
orang gaji pun tiada
siapa masuk pun boleh jumpa
dia warak dia zuhud
gaji tiap bulan potong 45 % untuk parti dan kerajaan
sejak dulu elaun rumah tak pernah ambil
elaun kerajaan tak pernah ambil
elaun buka puasa tak pernah ambil
elaun hari raya tak pernah ambil
tangan ringan memberi sedekah
baru2 ini BPR datang kerumahnya
bukan kerna rasuah tetapi
kerana tidak buat report yg ada org ingin merasuahnya
itulah Menteri Besar Kelantan

Dulu BN kata 3 bulan Pas memerintah mesti bankrap
lepas tu naik 6 bulan
kemudian setahun
sekarang dah 18 tahun
ekonomi masih segar
wlupun ditakutkan akan hilang pelaburan
namun 17 tahun tanpa rasuah tanpa riba
berkat ekonomi kelantan mengatasi 5 negeri lain
di Kelantan tidak ada tol
harga barangan dan makanan masih murah
harga NIKAH pun masih murah

100 Fakta Kelantan
100 bkal mengubah MAlaysia
belajar lah dari Tok guru
belajarlah berfikir sebagi insan merdeka
Bebaskan minda! Bebaskan minda!

Perkahwinan


Pada Julai 2007 yang lalu, serikandi tunggal keluarga kami Nor Hajar Bt Hj Abdullah telah selamat diijabkabulkan dengan jejaka pilihan hatinya Nor Izuandy B Md. Diah di kediaman rasmi keluarga kami di Taman Permata Kuala Lumpur. Pasangan mempelai ini telah diijabkabulkan oleh Balong sebagai wali...dengan hanya sekali lafaz sahaja.. Selepas itu majlis persandingan telah diadakan pada keesokan harinya di kediaman kami..Persandingan pengantin di rumah pihak lelaki pula diadakan pada minggu berikutnya di Taman Bakti, Senawang N9.

p/s: encik bob bila pulak?

Malapetaka menimpa...

Monday, May 12, 2008



Satu malapetaka kecil telah menimpa keluarga kami yang mengakibatkan 5 ahli keluarga telah dikuarantin di hospital.. kejadian ini berlaku berturut-turut bermula dari Balong (Amran), Roqaiyah, Emak, Bangah (Syarizal) dan diakhiri dengan Acu (Hakim).. Sebenarnya segala kejadian berpunca dari sejenis haiwan kecil penghisap darah iaitu nyamuk aedes.. Disebabkan ia, kami berlima telah merana beberapa hari di hospital akibat demam denggi.. Syukur Alhamdulillah, hasil rawatan pakar doktor kami telah sembuh dari demam denggi itu... Untuk pegetahuan, hanya Acu sahaja ditempatkan di HKL, manakala yang lain di Hospital Putrajaya.. Setelah kami selidiki segala masalah ini berpunca dari rumah Balong di Persint 11 Putrajaya bahkan lebih dari 5 orang penduduk sekitar Persint 11 turut terjebak (adakah pihak Perbadanan Putrajaya tidak menjalankan kerja mereka?)..

p/s: tidur pakai kelambu...

Perginya seorang pemimpin...



Pada tanggal 28 jun 2004, HERO yang amat kami sayangi, Hj Abdullah bin Tambi yang merangkap ketua keluarga kami telah kembali menghadap illahi ketika berumur 58 tahun di Hospital Kuala Lumpur akibat darah tinggi dan disebabkan itu jantung dan buah pinggang gagal berfungsi...Arwah Hero kami dikebumikan di kampung asal arwah di Kampung Pulau,Masjid Tanah Melaka.. Jenazah beliau dikebumikan bersebelahan dengan kubur orang tuanya (Atuk dan Nenek)... Pemergian beliau amat dirasai oleh kami sekeluarga kerana Arwah seorang suami, bapa dan datuk yang amat disayangi dan disanjungi kami..semoga Allah mencucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang solleh..Al-Fatihah..